Om SK Brann

Bergens stolthet

Bergen og bergensere har aldri vært kjent for sport og idrett, verken i nordiske grener eller internasjonale lagkonkurranser. Men fotball, det kan de. Brann er en av de eldre klubbene i landet, og har alltid vært blant de beste. Brann ble stiftet så langt tilbake som i 1908 og feiret sitt hundreårsjubileum noen få år siden. Brann har alltid holdt et høyt nivå, og deres kjærlighet for hjembyen gjenspeiler seg i alt de gjør. De røde og svarte draktene er et bevis på dette. Fotballklubben Bergen har tatt hele tre seriemesterskap gjennom tidene, og holdt seg i toppdivisjonen 31 sesonger etter hverandre inntil ydmykelsen i 2014. På toppen av dette har de vunnet Norgesmesterskapet hele seks ganger, samt kommet seg til flere store europeiske mesterskap. Supporterne fra fanklubben Brann Bataljonen er alltid på stadion når Brann spiller, og bergensere landet (og verden) rundt følger med når laget spiller – selv de som ikke ser på fotball ellers.

Brann stadion

De fleste fotballag har byttet fotballstadion flere ganger, spesielt historiske lag. Dette fordi stadionene ikke alltid kan følge med i utviklingen av omverdenen, og må bygges om. Enkelte blir oppgradert litt og litt, mens andre blir meid ned og deretter bygd fra grunnen av. Brann stadion er en av de få her i landet som ble bygd like etter at klubben ble stiftet, og fortsatt står støtt. Brann stadion er en klassiker, og kalles «Stadda» på folkemunne. Her har man klart å oppgradere deler av bygget til internasjonal standard, derfor kan Brann stadion bruker også i internasjonal sammenheng. Her kan man offisielt kapasitet til 17 tusen mennesker, men det sies at tallet har vært helt oppe i 32 tusen. Offisiell rekord er 23 tusen tilskuere, blant de største i landet. Her skal flere større prosjekter settes i gang i løpet av årene som kommer, dermed vil Brann stadion vokse og stadig kunne motta flere besøkende.

Branns meritter

Det å ha tre seriemesterskap og seks Norgesmesterskap å skryte av en allerede en solid meritt som enhver fotballklubb drømmer om. Brann har klart mer enn de aller fleste, og fortsetter å være en sentral klubb i Eliteserien. De har en meget god fotballskole, og flere av deres legendariske spillere var lokale bergensere. På grunn av den særegne kjærligheten for byen sin, velger de fleste spillerne fra Bergen å kun spille i Brann så lenge de spiller fotball i Norge. De to mestspillende spillerne gjennom Branns historie var Tore Nordtvedt og Geirmund Brendesæter, begge opprinnelig fra Bergen. Begge spilte nesten fire hundre kamper hver for bergensklubben. Begge historiske toppscorerne i laget var også fra Bergen. Rolf Birger Pedersen scoret 132 mål for klubben i sitt hjerte, mens Gunnar Skagen var like bak med 120 mål totalt.

Nedrykket i 2014

Det gikk sjokkbølger gjennom Vestlandet i 2014 når halve fotballsesongen var over og det ble klart at Brann var i faresonen. De strevde gjennom hele sesongen og scoret 13 mål mindre enn de fikk i sitt eget nett. Etter en forferdelig start og en generelt lusen sesong, endte Brann opp på 14. plass i toppdivisjonen. Akkurat bedre enn de to verste posisjonene, men fortsatt dårlig nok til å rykke ned til 1. divisjon. Marerittet var et faktum, men Brann tok seg sammen i løpet av vinteren og var i toppform igjen neste sesong. De kom seg komfortabelt ut av 1. divisjon 2015 og var tilbake i Tippeligaen 2016. Der klarte å de komme seg helt opp til andreplassen, og hadde sikkert tatt gullet hvis ikke Rosenborg hadde herjet hele sesongen.

Rivaler overalt

Brann har rivaler overalt. Den største motstanden er mellom Brann og Rosenborg, Brann og Vålerenga, samt Brann og Viking. Dette fordi Bergen, Trondheim, Oslo og Stavanger er de tre «storbyene» i Norge, og derfor stadig kjemper om hvem som er best i ulike sammenheng.