Nybegynnerguide til odds

Å spille på odds er en fin måte og spille på og har du hodet med deg, så kan du virkelig vinne store penger hvis du både i første rekke, har kunnskap om det du spiller på , men også har kunnskap på hvordan oddsspill i det hele tatt foregår.

Hvis du skal lykkes med oddsspill over tid så må du først og fremst forstå hvordan oddsen på en kamp skal leses. Odds er nemlig en annen måte å vise sannsynlighet på og dermed så må du ha ha et bevisst forhold til hva du mener sannsynligheten for at utfallet av en kamp er, i motsetning til for eksempel spilleautomater på nett, hvor du er prisgitt en forhåndsbestemt vinnersjanse.

Hjemme, uavgjort, borte…

Tar du f.eks utgangspunkt i at en tilfeldig fotballkamp gir følgende odds for de ulike utfallene; H: 2.85, U: 3.25; B: 2.20, kan du dele de ulike oddsene på 1 for å finne bookmakerens vurdering av sannsynlighet for at utfallene går en bestemt vei.

  • H: 1/2.85 = 0,351 (35,1%)
  • U: 1/3.25 = 0,308 (30,8%)
  • B: 1/2.20 = 0,455 (45,5%)

Dette betyr i praksis at dersom du tror at f.eks hjemmelaget vinner mer enn 4 av 10 tilsvarende kamper burde du spille på hjemme oddsen, i motsatt fall, så bør du la være da du mest sannsynlig vil tape penger over tid. En fin sammenligning er med det å kaste terning ,det er seks ulike utfall på et terningkast og over tid skal disse teoretisk sett forekomme like mange ganger. Man kan dermed si at det er 1/6 (16.67%)sjanse for å få et gitt utfall. Dette gir en odds på 100/16.67 = 6.

Om du alltid spiller til 6 i odds vil du da gå i 0 over tid. Blir du derimot tilbudt 7 i odds på et terningkast, bør du virkelig spille. Vanligvis vil man jo si at det er 100% sjanse for at en kamp skal ha ett av disse utfallene, men om du legger sammen de ulike sannsynlighetene i kamp eksempelet som du ser over vil du merke deg at totalen i dette tilfellet blir 111,4%.

Dette er fordi bookmakeren alltid skal ha en matematisk fordel, som i dette tilfellet er ca 11%. Det vil si at tilbakebetalings prosenten over tid teoretisk sett vil bli 100-11 = 89%. Her varierer det alltid ganske så mye mellom de ulike bookmakerne, og det er ingen tvil om at Norsk Tipping ofte kommer dårligst ut her. Utenlandske bookmakere på nett pleier å ha mye bedre odds en Norsk Tipping f.eks. Desto høyere tilbakebetalingsprosent bookmakeren tilbyr, desto høyere teoretisk sjanse vil du ha for å gå i overskudd (selv om du aldri vil oppleve at denne hos samme selskap er over 100%).

Regn ut din egen vurdering

Etter hvert som man blir mer dreven med oddspill, så kan man gjerne regne ut sin vurdering av kampen/odds selv, da gjerne basert på faktorer som tabell, form, skader, tips osv. Man vil da kunne sette en vurdering på kampene man anser som aktuelle og kun spille dersom man finner ut at oddsen er bedre enn den man har satt selv. Spillet har da verdi for en selv.

Det de fleste spillere gjør feil er at de satser penger på kamper, til tross for at oddsen er alt for lav, til og med etter egen vurdering. Så det å spille på odds er en fin måte å leke seg med sannsynlighet, og fin måte og spille på. Hvis du virkelig har peiling på hva du driver med så kan du vinne store penger på dette. Hvis du har hodet og hellet med deg, har du ingen ting å tape på å spille litt på oddsen, når du føler for å vinne litt!.