Om Champions League

Mesterligaen

UEFA Champions League er en internasjonal turnering for verdens beste fotballklubber. Du hører det på navnet – «champions» betyr «mestere» på engelsk. Altså er dette en liga for mesterne. Champions League gikk av stabelen så tidlig som i 1955, ikke lenge etter at UEFA kom på banen som Europas høyeste myndighet for fotballforbundene. Champions League går av stabelen hvert eneste år, og man kan neppe finne noen annen turnering innen fotball som tiltrekker seg mer oppmerksomhet. Noen mener til og med at Champions League er mer populært enn VM i fotball. Det stemmer nok ikke på andre kontinent, men her i Europa kan man lett se for seg flere mennesker rundt bordet når Champions League er i gang enn når ukjente landslag fra andre siden av kloden kjemper i et gruppespill fra VM.

Verdens mest prestisjefulle internasjonale turnering

Når Champions League er i gang, er formålet å krone «mesteren av alle mestere». Mesteren over mestere. Den største mesteren av dem alle. Det er ikke lenger nok å vinne sitt nasjonale seriemesterskap. Man vil mer, man vil helt til toppen, og det er Champions League som er selve taket i fotballuniverset. Høyere opp kommer man faktisk ikke, med mindre man regner inn UEFA Super Cup som i bunn og grunn er et show. Siden europeisk fotball regnes til å være den beste i verden med toppdivisjoner som Bundesliga, Premier League og La Liga, er det ikke overraskende at Champions League er den mest prestisjefulle fotballturneringen blant klubblag. Her møtes nemlig de beste fotballklubbene fra hele Europa. Man må være en mester for å kunne kjempe mot andre mestere. Englands beste lag mot Frankrikes beste lag. Spanias beste lag mot Tysklands beste lag. Blir det mer underholdende enn som så?

Hele 79 lag som kjemper

Selv om gruppespillet inneholder totalt 32 lag, er det egentlig 79 ulike fotballklubber som kjemper i Champions League. Siden Champions League er ligaen for mesterne, må alle nasjonale mestere fra hele Europa få muligheten til å vise sine sterkeste sider. Dessverre kan ikke de beste lagene fra land som Malta og Slovenia måle seg mot de beste fotballnasjonene, derfor blir de som regel slått ut i kvalifiseringen og gjør plass for de sterkeste 32 fotballklubbene på kontinentet. Herfra følger en hardbarket, nådeløs kamp om poengene. Kommer man seg ut av gruppespillet, er man allerede i historiebøkene og kan se frem til saftige bonuspenger fra både sin klubb og fra UEFA generelt. Man får hele femti millioner kroner for å komme seg til sluttspillet!

Verdens beste klubblag på plass

Det er helt spesielt å følge med på Champions League, spesielt når man ser verdens beste klubblag brake løs mot hverandre i kampen om den prestisjefylte pokalen. Her kan du se kamper mellom Real Madrid og Manchester United. Mellom Bayern Munich og Chelsea. Mellom Inter Milan og Paris Saint Germain. Det er Real Madrid som har dominert Champions League gjennom årene, med hele 11 titler å skryte av. De har vunnet to av de tre siste mesterskapene, og ligger en del foran motstanderne i statistikken. Bak kongeklubben fra Spania kommer A.C. Milan med 7 titler, og deretter finner man Bayern Munich med 5 titler på hyllene.

UEFA Super Cup

Når en ny sesong med vanvittig spennende UEFA Champions League er i gang, er man klar for sommerferien. Spillerne tar ferie, og kommer tilbake uthvilte etter en måned uten kamper kun for å bli møtt av den tøffeste kampen av dem alle. For på begynnelsen av hver fotballsesong spilles noe som heter UEFA Super Cup. Her møtes vinneren av Champions League og Europa League, de to største internasjonale turneringene for klubblag på kontinentet. Begge lag har noe å bevise, derfor er det alltid ekstremt moro å se hvordan de har forberedt seg for sesongen som kommer.