Om tippeligaen

En halv million fotballspillere

Alle vet at fotball er en populær sport verden rundt. Man ser jo folk spille fotball utendørs hele tiden, men hvor mange fotballspillere finnes det totalt? Offisielle tall sier 250 000 000 spillere på verdensbasis. En kvart milliard mennesker. Det kan høres utrolig ut, men la oss se på lokale tall – man stoler vel på Norges Fotballforbund? Bare her i Norge finner man 28 878 ulike fotballklubber. Du leste riktig. Greit, litt over syv hundre av dem er futsal, men resten er 100% fotball. Snakker vi antall registrerte (aktive) fotballspillere, er tallet 375 313. Nesten en halv million registrerte fotballspillere. Nesten hver tiende nordmann! Tretti prosent av alle spillere er forresten jenter. Bare i løpet av 2014 fikk vi åtte tusen nye fotballspillere her i landet, altså lever fotballen i beste velgående. For å takle den store etterspørselen har nesten tre tusen dommere utdannet seg og fått autorisering til å dømme fotballkamper i de ulike divisjonene. Bare i de fire øverste divisjonene har man over to 250 lag totalt, og alle vil jo spille kamper så ofte som mulig. Været kan være en utfordring på vinteren, men med en rekke flotte stadioner landet rundt har man alltid muligheten til å fortsette treningen selv når uværet herjer utenfor.

Lang fotballhistorie

Fotballen kom veldig raskt til Norge. Det kan ha noe å gjøre med vår umiddelbare avstand til England, kanskje? Norsk er det språket som er enklest for en engelskmann å lære. Vi har hatt kontakt med Storbritannia fra tidenes begynnelse, og partnerskapet rundt Nordsjøen er et tydelig bevis på at vi kommer overens. Allerede i 1885 kom Norges første fotballklubb på banen, og to år etter ble den første kampen avholdt – den gang mellom Christiania Footballclub og Spring. Siden dess blusset flammen opp og fotball spredde seg som pesten fra by til by. Allerede i 1902 kom Norges Fotballforbund på plass, og organiseringen av divisjonene begynte. Tretti år etter tok vi bronsemedaljen under OL i Berlin, og seksti år etter der igjen vinner kvinnelandslaget VM i Sverige. Deretter slo herrelandslaget Brasil under VM, mens jentene vant OL-gullet i Australia.

Eliteserien

Som stjernen på toppen av juletreet har man Eliteserien i fotball for menn. Dette er vår egen toppdivisjon, selveste toppen av pyramiden. Det er Eliteserien alle fotballspillere i Norge drømmer om å spille i. Det er her man tjener rått med penger, her man blir kjendis, her man blir tatt opp til landslaget. Det er fra Eliteserien man kan ende opp i Premier League eller Bundesliga. Eller Japan, for den saks skyld. Eliteserien ble grunnlagt allerede i 1937 og inneholder 16 lag som kjemper om retten til å kalle seg mesteren av Norge. Det er Rosenborg som har vunnet den gjeve tittelen flest ganger – hele 24 pokaler står på hyllene deres i Trondheim. Trønderne vant også den siste sesongen og er regjerende mestere for øyeblikket. Eliteserien er en fantastisk toppdivisjon med lag fra hele Norge. Kampen er hard, for ingen vil ned til første divisjon – til motsetning fra England er det ytterst få som følger med på de lavere divisjonene.

Norsk Tipping

Fra 1990 til 2016 var den norske toppdivisjonen kjent som Tippeligaen, siden det var Norsk Tipping som sponset deres utgifter. Norsk Tipping satte opp utallige tippekiosker landet rundt, og siden de fleste av dem hadde TV-skjermer var det alltid folk i disse sjappene. Tipping ble straks populært, og alle prøvde å gjette seg frem til resultatene i både norske og utenlandske kamper. Tippeligaen vil nok få beholde navnet i en lang stund, i hvert fall på folkemunne. Nesten to millioner nordmenn er innom fotballkampene i Tippeligaen hvert eneste år – i gjennomsnitt snakker vi om syv tusen mennesker per kamp. Følg med på Eliteserien og hold deg oppdatert på resultatene her på Hvaerstillingen.no!