Om Rosenborg

Troillongan

Rosenborg er Norges mest kjente fotballag, det er liten tvil om dette. Joda, Vålerenga har landets største fanklubb og har skapt store overskrifter i Europa, de også – men det er Rosenborg som har vist klasse konsekvent i flere tiår. Det er Rosenborg folk tenker på når man spør etter et norsk fotballag. Rosenborg er derfor en stolthet for hele Norge, i hvert fall om man glemmer oppdelingen innenlands. Rosenborg kalles for Troillan, eller Troillongan på folkemunne i Trondheim, og det er Lerkendal stadion som er deres hjemmebane. Fanklubben heter Kjernen og består av nesten tre tusen mennesker som stadig er å se på deres spesielle tribuner på Lerkendal. Fanklubben har til og med gitt ut en egen bok, der de fokuserer på en av de verste sesongene Rosenborg kan huske (2005, når Vålerenga vant og Rosenborg endte opp på 7. plass). Rosenborg er regjerende mestere i Tippeligaen (som nå heter Eliteserien) og trenes av Kåre Ingebrigsten, som selv spilte for Rosenborg i lange perioder på 90-tallet.

Lerkendal stadion

Like utenfor Trondheim sentrum finner man Lerkendal stadion i en rolig bydel. Med naturlig gress som underlag og plass til over tyve tusen tilskuere er dette en av de desidert beste stadionene i Norge. Det var dog ikke alltid slik, for Lerkendal ble faktisk bygd i etterkrigstiden og var en foreldet stadion når Rosenborg plutselig begynte å skape overskrifter. Det ble straks klart at man ikke kunne motta utenlandske motstandere på en sliten, gammel stadion. Dermed ble Lerkendal ombygd – flere ganger – inntil den nå på 2000-tallet ble ferdigstilt og godkjent av UEFA. Den nye stadion kostet en kvart milliard kroner, men det var virkelig verdt pengene. Nå har Norges mestvinnende fotballklubb en verdig stadion med vakkert naturgress som man kan spille på hele året rundt.

Norges mestvinnende lag

Husker du hvordan logoen til Rosenborg ser ut? En rombe i svart og hvitt, med bokstavene RBK på midten og tallet 1917 i to deler på hver side av forkortelsen. Rosenborg Ballklubb ble nemlig stiftet i 1917, men det er ikke dette du bør legge merke til neste gang du ser logoen. Rett ovenfor det svart-hvite ser man nemlig to gule stjerner. Før i tiden var det kun én, men nå er det to. Den første symboliserte at Rosenborg hadde vunnet ti gull fra toppdivisjonen, og den andre… ja, den kom på plass i 2006, når Rosenborg vant sitt tyvende gull fra Tippeligaen. Dermed er Rosenborg helt klart det mestvinnende laget i Norge. Ingen er i nærheten av RBK hva angår fotball.

Største norske i Europa

Siden Rosenborg har vunnet Eliteserien i herrefotball mer enn tyve ganger, er de godt kjent også ellers i verden. Dette fordi de beste lagene fra Tippeligaen gjerne går videre til diverse internasjonale turneringer. Den mest kjente av disse er selvsagt Champions League, der Rosenborg har klart seg rimelig godt med jevne mellomrom. De har ikke vunnet noen av de europeiske mesterskapene, men var lett gjenkjennelige hvert år. Hele verden ble slik også kjent med Nils Arne Eggen, som trente Rosenborg gjennom store deler av deres storhetstid.

Meritter

Totalt sett har Rosenborg vunnet seriemesterskapet hele 24 ganger. De har også 10 gull fra Norgesmesterskapet å skryte av, samt en seier i Intertotocupen. RBK er den eneste klubben i Europa som har klart å vinne toppdivisjonen i landet sitt tretten ganger på rad, derfor er de også blant de mest deltakende lag i Champions League gjennom tidene. Når man har såpass mange meritter og bragder å skryte av, er det ikke underlig at Rosenborg føler seg overlegne i Norge. Det er dette som slår ut på deres spill noen ganger, og det er slik de taper poeng. Man må ikke bli eplekjekk! Fotballskolen deres er blant de beste i landet, og nye talenter dukker stadig opp i stallen til Rosenborg.