Om Lyn

En historisk fotballklubb

Lyn Toppfotball er en av de eldste fotballklubbene i landet. Man regner med at fotball kom til Norge gjennom Oslo, og det er tydelig at man her satte igang en rask utvikling som strekker seg frem til våre dager. England er «rett rundt hjørnet» fra Norge, derfor oppdaget nordmenn fotballen før våre nordiske naboer. Lyn ble stiftet i 1896 og har hatt en meget frodig historie gjennom sine over hundre år på fotballbanen. Klubben har gått gjennom både gode og dårlige tider, og spiller for øyeblikket i den beskjedne 3. divisjonen. Men Osloklubben har ikke gitt opp håpet om å nå opp til toppdivisjonen igjen, så det lønner seg å følge med på deres prestasjoner. De er en sterk klubb med lange tradisjoner, altså kan man forvente seg hva som helst av Lyn.

Ulike hjemmebaner

Lyn ble stiftet såpass tidlig at det fortsatt var mangel på stadioner i Oslo. Innen kort hadde flere fotballklubber dukket opp i og rundt Oslo, derfor ble man nødt til å dele på diverse stadioner. I hvert fall i internasjonalt sammenheng – det hadde vært flaut å vise andre europeere hvilken tilstand enkelte av våre fotballstadioner var i. Lyn fikk faktisk ikke en ordentlig hjemmebane før i 1926, når Ullevaal Stadion ble ferdigbygd. Her spilte Lyn sinne hjemmekamper fra 1926 til 2009, før de fikk ta over Bislett stadion. Det var mye drama rundt dette, siden Bislett tidligere var Vålerengas stadion. Rivaliseringen mellom Vålerenga og Lyn strekker seg langt tilbake i tid, og når Lyn tok over deres gamle stadion var det nesten krigstilstander i Oslo. Det verste med hele dilemmaet var at Vålerenga måtte ta over Ullevaal stadion fra Lyn i stedet, altså byttet fanklubbene plass. Nå som Valle Hovin snart er på plass vil Ullevaal kun brukes til internasjonale kamper, og Engasupporterne kan endelig slappe av.

Storhetstiden

Lyn har hatt veldig skiftende perioder. De har vært i toppdivisjonen fjorten ganger på rad for deretter å rykke ned til første divisjon og kjempe seg oppover igjen. Lyn var, som andre historiske klubber, med på å forme fotballen i Norge. De var blant de mest sentrale klubbene under opprettelsen av Norges Fotballforbund i 1902, og forble en viktig, sentral del av fotballverdenen inntil deres konkurs i 2010. Gjennom sin beste periode klarte Lyn å vinne to seriemesterskap, og gjennom hele sin lange historie har de klamret til seg åtte Norgesmesterskap. De har også vært Oslomestere i fotball åtte ganger, men dette mesterskapet ble nedlagt for lenge siden.

Dårlige tider nå om dagen

Dessverre gjennomgikk fotballen i Oslo dårlige tider etter finanskrisen i 2008, og mange klubber slet med penger i lang tid. Dette gjaldt også Lyn, men de kom seg gjennom turbulensen mye dårligere enn andre klubber. Når det ble klart at Lyn måtte slås konkurs i 2010, gikk det sjokkbølger gjennom Oslos vestkant, samtidig som østkanten jublet. Etter sammenslåingen med andrelaget måtte Lyn starte fra bunnen av, og begynte en «ny» karriere i 4. divisjon sesongen 2011. De kom seg opp til 3. divisjon i 2012, men har ikke klart å ta seg til Tippeligaen siden dess. De har dog store ambisjoner, så vi kan nesten regne med at Lyn kommer tilbake til toppdivisjonen i løpet av noen år. Mange har faktisk lagt merke til en viss form for savn fra Vålerengasupporterne.

Fanklubben Bastionen

De fleste norske fotballklubber har sine egne fanklubber, men ikke mange er like bråkete som Bastionen. Dette er Lyns supporterklubb, og de har vokst frem i skyggen av Vålerengas Klanen. De to har kjempet mot hverandre i mange titalls år, og den høye konkurransen har gjort begge bedre. Bastionen teller fortsatt nesten tre tusen betalende medlemmer, selv om Lyn spiller i den nærmest ukjente tredjedivisjonen. Bastionen holder fortsatt til i sin elskede pub i Parkveien i Oslo.