Om FA Cup

Utformingen av sporten

Football Association er det eldste fotballforbundet i verden, og det er en god grunn til dette. Fotball er nemlig en engelsk sport, og det er her man for første gang satt seg ned og skrev alle reglene som skulle følges i fotball. Dette skjedde like etter at forbundet ble skapt – helt tilbake i 1863, nesten førti år før de første klubbene begynte å dukke opp i Norge. Football Association, forkortet FA, begynte straks med organiseringen av nasjonale seriemesterskap og cuper, men det tok hele åtte år før den første FA-cupen faktisk ble spilt. Dette skjedde altså i 1871, fortsatt langt nok tilbake i tid til å gjøre FA Cup til den eldste cupen i fotballuniverset. Cupen har blitt spilt hvert år siden dess, 146 år sammenlagt. FA-cupen har vært den sentrale brikken i det gigantiske puslespillet som ble skapt rundt fotballen i England. For selv om FA-cupen oftest handler om de aller beste lagene i England, skjer det ofte utrolige overraskelser. Dette fordi alle lag i hele Storbritannia spiller i denne gjeve cupen, og alle drømmer om å få holde det vakre trofeet i løpet av sin karriere.

Verdens mest prestisjefulle nasjonale cup

FA-cupen er tilgjengelig for alle fotballklubber i hele England, nettopp derfor er den såpass spennende å følge med på. Fotballsystemet i England er utrolig innviklet, med hele ti forskjellige nivåer, men alle som ønsker kan prøve seg på den prestisjefulle cupen hvert eneste år. Dårligere lag må gå gjennom en rekke kvalifiseringer før de når frem til sluttspillet, men sjansen er der, og det er i kampene mot de større lagene det virkelig gjelder. Fordelen her er at de beste lagene gjerne lar sine beste spillere hvile i de første stegene av FA-cupen, noe som åpner opp for uante muligheter blant de svakere lagene. Gir man alt og finner flyten, kan man plutselig skryte av å ha slått selveste Liverpool eller Tottenham.

Over syv hundre lag

Gjennom nesten hundre og femti år har FA-cupen tiltrukket seg oppmerksomhet fra både fjernt og nært. Trenere og talentjegere er stadig på plass på tribunene og ser etter unge stortalenter i de mindre kjente lagene. Dermed kan man vise frem sine ferdigheter og muligens bli tatt opp til en mye større klubb. FA-cupen er et nydelig samlested for fotballens alle mest forskjellige skikkelser. Totalt har over syv hundre forskjellige fotballklubber prøvd seg på den gjeve tittelen, og den store forskjellen i spillestilene har skapt helt mirakuløse resultater fra tid til annen. Noen husket kanskje sjokkbølgen som gikk over England i 1992 når det aller svakeste laget i hele England, lille Wrexham fra bunndivisjonen klart å vinne over regjerende mestere Arsenal. En lignende episode skjedde i 2003, når Shrewsbury Town fra tredje divisjon slo Everton 2-1. Det er nettopp slike kamper som gjør FA-cupen verdt å følge med på.

Store mestere

De desidert mest vellykkede lagene i FA Cup er Manchester United og Arsenal, som begge har vunnet det prestisjefylte trofeet 12 ganger hver. Det er også disse to lagene som har vært i finalen flest ganger – 19 ganger hver. En litt uheldig statistikk går til Leicester City, som har vært i finalen fire ganger uten å vinne selve trofeet. Man må nesten også nevne to historiske lag som har klart å vinne FA-cupen hele tre ganger etter hverandre – Wanderers og Blackburn Rovers. Begge disse er ukjente lag i dag, men før i tiden var de ekstremt sterke og ble regnet til å være blant verdens beste.

Fra FA til UEFA

En annen soleklar fordel med FA-cupen er at vinneren automatisk kvalifiserer seg til neste års UEFA Europa League. Helt uten videre gruppespill og lignende. Vinner man FA-cupen, har man virkelig gjort seg fortjent til en plass i sluttspillet av denne internasjonale turneringen. På toppen av dette kommer FA Community Shield, en spesiell kamp der vinneren av FA-cupen vil møte vinneren av Premier League. Dette er tradisjonelt sett en av åpningskampene under hver nye sesong, derfor braker det alltid løs med to topplag fra begynnelsen.