Om Bundesligaen

Den tyske fotballfabrikken

Tyskland er et finurlig land. Finurlig passer veldig godt inn i denne setning, for tyskerne er virkelig finurlige. De liker å ha total kontroll på alt, og utfører alt de gjør med et øye for detaljer. Alt skal være på sin plass, alt må organiseres så godt som overhodet mulig og ingenting kan stikke ut eller se feil ut. Mange kaller derfor Bundesliga for den tyske fotballfabrikken, siden man her skaper stjerner i hytt og pine. Som om det virkelig var en fabrikk. Alt er sydd sammen helt sømløst – FIFA har noe å lære av tyskernes og deres mirakuløse måte å finslipe alt de tar i. Bundesliga har vært i gang siden 1963, og selv om den har gått gjennom flere store forandringer har det aldri vært kaos eller administrasjonsfeil å finne i tyskernes toppdivisjon. Selve Bundesliga er delt opp to deler, der «Bundesliga» er toppdivisjonen og «2. Bundesliga» er det vi kaller første divisjon her i Norge. Her får man se tysk fotball på sitt aller beste, og det er litt av et makabert syn man har foran seg når to gode fotballklubber med perfekt strategi og urokkelig forsvar skal prøve å finne feil hos motstanderen og slik gjøre mål.

Hard kamp om tittelen

Selv om nivået i Bundesliga er noe lavere enn i Premier League eller La Liga, finner du fortsatt noen av verdens beste fotballklubber her. Totalt er det snakk om 18 lag som kjemper om den prestisjefylte tittelen, og man har sikkert hør om de fleste av dem. Bayern Munich er ett av verdens beste lag og er godt kjent på alle seks kontinenter. Deretter har man Borussia Dortmund, Werder Bremen, Hertha Berlin, FC Köln og Hamburger SV som alle har skapt overskrifter i fotballuniverset med jevne mellomrom. Bayern Munich er uten tvil den dominerende kraften i Bundesliga med sine ufattelige 26 titler bak ryggen. De har vært med i alle 52 sesonger, helt fra starten, og vunnet det nasjonale mesterskapet (cupen) 18 ganger. De er dessuten regjerende mestere etter at de vant tittelen i 2016, rett foran Borussia Dortmund.

Bayern Munich

Både Bayern og Borussia fortjener en egen liten spalte siden vi først er inne på Bundesligaen. Bayern Munich er nemlig en historisk klubb i Tyskland, og man kan si at de har formet tysk fotball gjennom sin lange historie. Klubben har klart seg gjennom to verdenskriger og en oppdeling av deres land, men er fortsatt blant de beste i verden med stadige titler både nasjonalt og på den internasjonale fotballscenen. FCB, som de ofte forkortes til, ble stiftet i 1900 og holder til på den fantastiske stadion Allianz Arena i Munich. Her han man plass til 75 000 tilskuere, og med 26 seriemesterskap bak seg kan du banne på at hver eneste av deres hjemmekamper fylles opp til randen med fotballfrelste fans.

Borussia Dortmund

Det virker som at Bayern Munich er helt ustoppelige nå om dagen, derfor er det godt at man har Borussia Dortmund. Dette er nemlig det eneste laget i Bundesliga som kan utgjøre en reell fare for Bayern. Også Borussia Dortmund (forkortet BVB) er veldig gamle – de ble stiftet i 1909 og spiller sine hjemmekamper på gigantiske Westfalenstadion, der over 80 000 tilskuere lett får plass. Borussia har klart å kapre til seg seriemesterskapet et par ganger de seneste årene, og selv om de for øyeblikket er i skyggen av Bayern har de totalt 8 nasjonale titler å skryte av, i tillegg til 3 DFB-Pokaler.

DFB-Pokal

Den tyske ligacupen kalles for DFB-Pokal, og er satt opp på samme måte som FA-cupen. Den har blitt utdelt hvert år siden 1935, og hvert år kjemper 64 beintøffe lag om æren av å løfte denne over hodet. Det er Bayern Munich som har kapret til seg den gjeve utmerkelsen flest ganger, med 18 pokaler på hyllene. DFB-Pokal gir vinneren dessuten en automatisk kvalifisering til UEFA Europa League, derfor er det ekstra stas å gi alt man har den fartsfylte cupen er i gang.