Om Premier League

Verdens beste toppdivisjon

Det er ytterst liten tvil om at Premier League er verdens beste liga innen fotball. Joda, man kan sikkert snakke om La Liga i Spania eller Bundesliga i Tyskland, men ingen av disse har samme seertall som Premier League. Dessuten kommer ingen av de andre europeiske toppdivisjonene i nærheten av Premier League når det er snakk om generell styrke på lagene. De verste lagene i Premier League kan fortsatt gjøre undere i internasjonale sammenheng, og flere av dem har bevist at de kan slå topplag fra andre europeiske land. Det er nettopp den utrolige konkurransen i Premier League som har gjort dette til verdens tøffeste liga. Alle verdens spillere drømmer om å få spille her, og de beste trenerne i verden vil ikke avslutte sine karrierer før de har prøvd seg på Premier League. Man kan rett og slett ikke kalle seg for en legendarisk trener eller spiller med mindre man har tilbragt noen år i den engelske toppdivisjonen. Så enkelt er det, og det er nettopp derfor hele verden sitter som limt fast foran TV-en når sesongen er i gang.

De fire store

Selv om alle fotballklubbene i Premier League er virkelige topplag som presterer på et nivå de fleste andre i verden aldri vil nå opp til, er det spesielt fire lag som har stukket ut fra mengden gjennom det siste århundret. Vi snakker selvsagt om Chelsea, Arsenal, Manchester United og Liverpool. De seneste årene har også Manchester City og Tottenham imponert, og flere andre lag har kronet på toppen fra tid til annen, men det er spesielt de såkalte «fire store» som har klamret seg fast til pallplasseringene gjennom alle år. Det viktige med de fire øverste plassene i Premier League er nemlig deres automatiske kvalifisering til internasjonale cuper og turneringer. Arsenal har vært blant de fire beste 11 ganger siden sesongen 99/2000, det samme kan sies om Man United. Chelsea og Liverpool har tatt en av de fire øverste plassene 8 ganger hver i samme periode. Ingen andre lag har gjort det så konsekvent bra.

Verdens beste spillere

Skal man bli en legende innen fotball, må man gjøre det bra i Premier League. Ellers vil man kun forbli en kjendis uten legendestatus. Alle store spillere har vært innom Premier League, og vi ser stadig vekk nye talenter dukke opp og kreve sin plass i historiebøkene. Navn som Ryan Giggs og Alan Shearer vil alltid være en viktig del av fotballuniverset, det samme kan sies om Robby Keane og Tierry Henry. Cristiano Ronaldo begynte sin karriere her, og Frank Lampard er blant de mestspillende talentene i Chelsea. Eric Cantona skapte overskrifter med jevne mellomrom, på lik linje med Paul Gascoigne. Steve Gerrard, Dennis Bergkamp, Wayne Rooney, Eden Hazard, Didier Drogba, David Beckham, Luis Suarez – alle disse velkjente navnene har vært innom Premier League, og de fleste har avsluttet sine karrierer nettopp i denne toppdivisjonen. Når man har vunnet Premier League er det nemlig ikke så mange flere meritter å gå etter – det er nettopp derfor Zlatan Ibrahimovic har valgt å spille i England nå, de siste årene av sin karriere.

Gigantisk økonomi

Premier League er som et lite land – såpass stort er deres årlige budsjett. Også her stikker Premier League av sett i forhold til resten av verden. Ingen kommer halvveis opp til deres inntekter engang. Totalt snakker vi over tyve milliarder kroner i omsetning sesongen 2010, og enkelte spillere tjener rundt en million kroner i uken. Ja, i uken. Selv om du spiller på et av bunnlagene i Premier League, kan du se frem til en overdådig luksustilværelse med skyhøye lønninger, private fly og femstjerners hotell hver dag. Man har mange ganger prøvd å begrense den unødvendige pengebruken innen Premier League, men Europa er et fritt marked og det er etterspørselen som gjelder. Dermed fortsetter Premier League å være det ultimate målet for alle spillere – både for pengenes og prestisjens skyld.