Om Vålerenga

Bohemene

Vålerenga er en veldig spesiell fotballklubb i Norge. Først og fremst er dette en av de eldste i landet – den vokste frem fra fotballgruppa Spark som ble dannet allerede i 1898. Selve Vålerenga idrettsforening ble derimot stiftet i 1913, og siden dess har de vært med på å forme fotballuniverset i Norge. Vålerenga fikk raskt kallenavnet Bohemene takket være sin offensive stil med farlige angrep og stadig press på motstanderne. Klubblag fra andre steder i landet var redde for å komme til Bislett, der Vålerenga herjet i takt med de øredøvende sangene fra Klanen. Bohemene hadde sin storhetstid på 80-tallet, men på den tiden ble de faktisk kjente for sitt overlegne forsvar. Alt i alt har Vålerenga brakt utrolig mye til Norge med tanke på taktikk og utenlandske strategier. Takket være denne Osloklubben ble Norge straks en fotballnasjon.

Enga, arbeidernes klubb

En annen spesiell ting med Vålerenga er det tydelige klasseskillet i Oslo som formet klubben. På vestkanten av byen der folk bor i villaer og herskapshus hadde man fotballklubben Lyn, mens Vålerenga oppsto i de fattige områdene på østkanten av byen, der arbeiderne hadde sine hus. Enga ble raskt en representant for de vanskeligstilte i Tigerstaden, og det var gjennom fotballen man gjerne fikk frem sin misnøye med samfunnet. Siden Vålerenga holder til i de fattigste delene av byen, har de også lidd av økonomiske problemer gjennom store deler av sin historie. De har søkt statlig støtte til det meste, og har måttet gi fra seg sin historiske stadion (Bislett) til erkerivalene fra vestkanten (Lyn). Heldigvis har ting rettet seg ut nå i det siste, og utbyggingen av deres nye stadion kalt Valle Hovin er i full gang.

Oslos Stolthet

Siden Vålerenga er den mest kjente klubben fra Oslo, er det ikke urimelig at de har fått kallenavnet Oslos Stolthet. Det er det eneste laget fra hovedstaden som har klart å klamre seg til gull i seriemesterskapet, og på toppen av dette har Enga vunnet hele fire cupmesterskap. Oslos Stolthet har representert Norge internasjonalt, og skapt utallige stjerner som endte opp i utlandet samt på landslaget.

Norges beste fotballskole

Det handler ikke bare om å vise frem sine prestasjoner på aller høyeste nivå, i hvert fall ikke når det er snakk om Vålerenga. Noen skylder deres økonomiske problemer nettopp på den rådende altruismen, på viljen til å gjøre noe godt for nærområdet. Vålerengas fotballskole har vært en drivende kraft i området på østkanten over flere tiår, og deres satsinger innen andre typer sport har også blitt varmt mottatt. Fotballskolen leier inn profesjonelle trenere og konsulenter hele tiden, samtidig som de holder diverse treff, utflukter og fotballfestivaler med jevne mellomrom. VIF gir tilbake til folket, siden det er folkets klubb og det er folket som har støttet dem i over ett hundre år.

Sterk rivalisering

Når man er et topplag fra hovedstaden i et land, er det helt naturlig å ha sterke rivaliseringer med andre klubber. Man må nesten rangere rivaliseringen på noen måte. På toppen hadde man da funnet Lyn, selv om det velkjente hatet ikke er så synlig nå om dagen (siden Lyn ikke er i toppdivisjonen lenger). Her skyldes rivaliseringen at Lyn er fra de rikere områdene i Oslo, og kalles «sosselaget» av Vålerengas supportere. Klasseskillet i Oslo er som tydeligst når disse to kjemper mot hverandre på fotballbanen. Deretter kommer Lillestrøm, LSK, som har vært en sterk rival i alle år. Det at Lillestrøm og Oslo er nabobyer gjør ikke saker særlig bedre. Til slutt har man den tradisjonelle rivaliseringen med Brann og Rosenborg, de to andre storbyene i landet. Klanen har en rekke morsomme sanger om alle disse lagene, men generelt kaller Engasupportere motstanderne sine for «bønder», siden Oslo er den overlegent største byen i landet og har lang historie innen industri og næring.